s

Mediskincare Blog

  • Krijg je rimpels van stress?
  • botu vipGastblogsrimpels

Krijg je rimpels van stress?

Krijg je rimpels van stress? Die vraag hebben we onszelf allemaal weleens gesteld. Of in ieder geval hebben we wel eens iemand in onze omgeving die vraag horen stellen. Het idee van rimpels die veroorzaakt worden door stress is nog steeds het middelpunt van veel discussies. Het feit dat stress en je uiterlijk hand in hand gaan is onmiskenbaar. Laten we eerlijk zijn: wanneer je een hoge mate van stress ervaart, zie je er in de spiegel een stuk ouder uit. Dus krijg je rimpels van stress of zit het allemaal in je hoofd? 

 

Krijg je rimpels van stress: het antwoord

Het antwoord is een beetje van beide. Een studie uitgevoerd in 2004 vond een verband tussen mensen die voortdurend piekeren en voortijdige veroudering. We hebben allemaal chromosomen, de structuren in onze cellen die onze genen bevatten. Aan de uiteinden van onze chromosomen vind je telomeren. Iedere keer dat een cel splitst tijdens de mitose - de manier waarop cellen van nature verdelen en reproduceren - gaat een beetje telomeren verloren. Als er onvoldoende telomere links zijn kan de cel zich niet meer meer delen en sterft. Natuurlijk, hoe ouder we worden, hoe meer onze cellen worden verdeeld en des te korter onze telomeren zijn.

Daarnaast, bij mensen die een hoog gehalte aan stress hebben worden telomeren korter. Dus terwijl er bewijs is dat piekeren  de verkorting van telomeren bewerkstelligt, en dus de dood van cellenversnelt, is er geen duidelijk verband tussen je zorgen maken en rimpels. De meest waarschijnlijke reden dat we rimpels krijgen als we ons zorgen maken heeft te maken met de levensstijl die met stress gepaard gaat. Als mensen zich zorgen maken, eten ze niet goed, sporten zij minder en slapen slecht. Allemaal invloeden die negatief werken op je uiterlijk. Het onder controle houden van deze factoren, zelfs als je stress hebt, kan helpen gezond te kijken. En, natuurlijk, bezorgd fronsen kan fronslijnen accentueren. Je kunt dus zeker rimpels krijgen van stress.

  • botu vipGastblogsrimpels

Reacties op deze post (1)

Plaats een reactie